Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας ( Λίμνη )
Σε απόσταση αναπνοής απο την φασαρία της πρωτέυουσας υπάρχει ενας καταπράσινος πνευμονας έτοιμος να μας δεχτεί για να μας ξεκουράσει να μας χαλαρώσει και να μας κάνει να ξεχασουμε , έστω προσωρίνα ότι η Νήσος μας δεν είναι πια το καταπράσινο νησί που ήταν στην αρχαιότητα.


Η λίμνη της Αθαλάσσας ή το Πάρκο του Αγίου Γεωργίου όπως είναι γνωστό σε πολλούς ή απλά η Αθαλάσσα όπως συνηθίσουμε να λέμε βρίσκεται στην έξοδο της Λευκωσίας στα αριστερά όπως αφήνουμε την πόλη. Το βόρειο κομμάτι της είναι στον Δήμο Αγλαντζιάς , δυτικά περιβάλλεται από τον Στρόβολο και Νότια είναι τα Λατσιά και το Γέρι.

Πιθανόν να πήρε το όνομα της απο το γεγονός ότι στην αρχαιότητα βρισκόταν κάτω απο την θάλασσα ( όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου ) αλλά υπάρχουν και άλλες εκδοχές.
Περισσότερες πληροφορίες για τις άλλες εκδοχές εδώ

Το πάρκο του Αγίου Γεωργίου είναι κομμάτι του Εθνικού Κρατικού Δάσου Αθαλάσσας έκτασης 900 περίπου εκταρίων. Περισσότερα αν θέλετε εδώ 

Σε όλη την έκταση του Πάρκου και ειδικά γύρω και μέσα στην λίμνη φιλοξενουνται πολλά είδη ζωής όπως πουλιά, νυχτερίδες, πάπιες , ψάρια , χελώνες , ερπετά , γάτες ,λαγοί , αλεπούδες,  κουρκουτάες ,σκάρνοι  , και φυσικά πλάσματα ! αλλά και 100δες διαφορετικά είδη βλάστησης όπως πευκα , ευκάλυπτους , ακακίες, κυπαρίσσια, σηιννιές κα. Λεπτομέρειες για την χλωρίδα και την πανίδα  αλλά και για τα πετρώματα του πάρκου αναφέρονται εδώ

Στο πάρκο υπάρχουν πορίες ποδηλατόδρομου για του λάτρεις του αθλήματος , μονοπάτια για περπάτημα , παιδική χαρά και εκδρομικοί χώροι. Ζώντας σε μια χώρα που ταλαιπωρείται απο την ανομβρία αλλά και απο την αδυναμία της πολιτείας να προστατευσει την φύση της , το Δάσος της Αθαλάσσας γίνεται ακόμα σημαντικότερο.

Αυτός ο χώρος είναι σημείο αναφοράς για όλους εμάς που θέλουμε να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε , να παίξουμε και να γυμναστούμε ή απλά να γίνουμε για λίγο ένα με την φύση. 

Ας απολάυσουμε και ας προστατευσουμε ταυτόχρονα όλοι μας αυτό τον μικρό παράδεισο. 

Καλή σας περιδιάβαση 

για περισσότερες φώτο πατήστε ...
#athalassa #park #nisoskypros #cyprus #forest #cyprus #lake

Πηγές
http://lsg.ucy.ac.cy/research/wetlands/LimniAthalassas.htm
http://www.latsia.eu/default.asp?id=288
http://www.kean.gr/documents/Σχόλια

  1. επρόσθεσα το μπλόγκ σου στο thecyprusblogs.blogspot.com τζιαι για κάποιον παράξενο λόγο δεν εμφανίζεται στην αριστερή λίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Aceras , Σε ευχαριστώ πολύ . Νομἰζω θα εμφανιστεί όταν κάμω την επόμενη ανάρτηση. Σε προσθεσα και εγώ στην λίστα των μπλογκσ που διαβάζω, Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άγιος Σωζόμενος, Το... στοιχειωμένο χωριό

Λίγα χιλιόμετρα από την Λευκωσία , βόρεια από το Δάλι μεταξύ του Γερίου και της Ποταμιάς βρίσκεται το χωριό Άγιος Σωζόμενος. Χάρτης στο Google Maps Η μητέρα μου γεννήθηκε στα Λύμπια και θυμούμαι όταν μικρός πηγαίναμε επίσκεψη στο χωριό περνούσαμε έξω από τον Αγιο Σωζόμενο και η θέα του πάντα μου έφερνε στον νου σκηνές από Άγρια Δύση , ταινίες Western και καομπόυδες. Δεν το είχα δει ποτέ από κοντά μέχρι που πριν λίγα χρόνια ο φωτογραφικός μου φακός με οδήγησε εκεί. Είχα διαβάσει ότι το Τουρκοκυπριακό τότε χωριό είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του μέσα σε μια νύχτα στις «φασαρίες του 63» και από τότε παραμένει έρημο. Η ιστορία όπως καταγράφεται απο κάποιο άρθρο στο αμερικάνικο περιοδικό TIME  μεταφρασμένο στα ελληνικά έχει ώς εξής; Εφτά Ελληνοκύπριοι επιβαίνοντες σε ένα Land Rover πλησίασαν το χωριό. Οι Έλληνες είπαν πως ήθελαν να ξεκινήσουν μια τουρπίνα νερού που εξυπηρετεί ένα χωριό εκεί δίπλα και τους έστησαν ενέδρα οι Τουρκ

Παροιμίες που τον τόπον μας

Παροιμίες που τον τόπον μας έχουμεν πολλές Δαμέ εννα γράψω κάποιες που ξέρω ή που ήβρα ποτζιή ποδά. Αν θέλετε βαρτε τζιε εσείς τες δικές σας πουκάτω να τις πολλύνουμεν εννα προσπαθήσω να γράφω τζιε τι σημαίνει η καθεμιά τους. Αν έσιετε αντίρρηση μεν σαλαβατάτε πέτε μας την δική σας την ερμηνέιαν τζιε αν εσιετε δίτζιον να την σάσουμεν. Ατε τζιε επειδή "τα πολλά λόγια εν φτώσια" τζιε "το γοργον τζιε χάριν έσηι" αντακώννω να τις γραφω... απου πονέι πάει στον γιατρόν τζιαι απού διψά πάει στην βρύσιν αυτός που έχει το πρόβλημα πρέπει να ψάξει για την λύση απ' όσιη γέιτον έσηι σσιον τζι' απ' όσιη σσιόν τζιμάτε η αξία του να έχει κάποιος καλούς γέιτονες αθκιασερός παπάς θάφκει τζιαι τους ζωντανούς "αργία μήτηρ , πάσις κακίας" δλδ αυτός που δεν έχει κάτι να ασχολήθεί κάνει πράγματα ζημιογόνα η ανώφελα. άκουε πολλά τζιε πίστεφκε λλία μας καλεί να ακούμε αλλά να μην είμαστε ευκολόπιστοι Τζιαμέ που ακούεις πολλά σταφύλια πέρ

Το Γεφύρι Τζελεφού και Το Φράγμα της Αρμίνου

Στην επαρχία Πάφου λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Αγιος Νικόλαος σε μια ειδυλλική τοποθεσία με πλάτανους και έντονη άγρια βλάστηση και ζωή υπάρχει το Μεσαιωνικό γεφύρι του Τζιελεφού.  Το Μεσαιωνικό αυτό πετρινο γεφύρι που είναι και το μεγαλύτερο στην Κύπρο είναι κτισμένο πάνω στον ποταμό Διαρίζο που τροφοδοτά τον φράκτη της Αρμίνου ο οποίος βρίσκεται λίγο πιό κάτω.  Το Γεφύρι χρησιμοποιήτω τα παλαιότερα χρόνια για να συνδέει τα χωριά της δυτικής  όχθης , το Μηλικούρι , τα Βρέτσια και τον Άγιο Ιωάννη με τα χωρια στα Ανατολικά , τον Άγιο Νικολάο τα καμινάρια και τις Τρείς Ελιές Για να φτάσετε στο Γεφύρι του Τζιελεφου από την Λεμεσό πηγαίνετε προς Τριμίκλινη και στριψτε αριστερά αμέσως μετά το μεγάλο φυτώριο στα δεξια και την πεζίνα . Θα περάσετε από τις Κ.Πλατρες και τα Μανδριά και να ακολουθήσετε τις πινακίδες για το Αρσος και μετά για τον Αγιο Νικόλαο.  ΠΡΙΝ φτάσετε στο χωριό στρίψετε δεξιά προς τον κατασκηνωτικό χώρο (βλ. χάρτη)