Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγιος Σωζόμενος, Το... στοιχειωμένο χωριό
Λίγα χιλιόμετρα από την Λευκωσία , βόρεια από το Δάλι μεταξύ του Γερίου και της Ποταμιάς βρίσκεται το χωριό Άγιος Σωζόμενος. Χάρτης στο Google Maps

Η μητέρα μου γεννήθηκε στα Λύμπια και θυμούμαι όταν μικρός πηγαίναμε επίσκεψη στο χωριό περνούσαμε έξω από τον Αγιο Σωζόμενο και η θέα του πάντα μου έφερνε στον νου σκηνές από Άγρια Δύση , ταινίες Western και καομπόυδες.Δεν το είχα δει ποτέ από κοντά μέχρι που πριν λίγα χρόνια ο φωτογραφικός μου φακός με οδήγησε εκεί.

Είχα διαβάσει ότι το Τουρκοκυπριακό τότε χωριό είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του μέσα σε μια νύχτα στις «φασαρίες του 63» και από τότε παραμένει έρημο.
Η ιστορία όπως καταγράφεται απο κάποιο άρθρο στο αμερικάνικο περιοδικό TIME  μεταφρασμένο στα ελληνικά έχει ώς εξής;
Εφτά Ελληνοκύπριοι επιβαίνοντες σε ένα Land Rover πλησίασαν το χωριό. Οι Έλληνες είπαν πως ήθελαν να ξεκινήσουν μια τουρπίνα νερού που εξυπηρετεί ένα χωριό εκεί δίπλα και τους έστησαν ενέδρα οι Τουρκοκύπριοι. Οι δε Τουρκοκύπριοι είπαν πως οι επιβαίνοντες στο Land Rover Ελληνοκύπριοι άνοιξαν πυρ ενάντιων Τουρκοκύπριων βοσκών. Όπως και αν ξεκίνησε η “φάση” το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν δύο επιβαίνοντες στο Land Rover και να πληγωθούν άλλοι δύο πριν καταφέρουν να απομακρυνθούν από το χωριό. 

Δεν άργησαν όμως να επιστρέψουν αυτή τη φορά με ενισχύσεις από τα γύρω χωριά. Περικύκλωσαν το χωριό και
 έγινε μάχη με αρκετές απώλειες και από τις δύο πλευρές...

Διαβάστε την συνέχεια...
Μετά τη μάχη και την άφιξη ειρηνευτών έφτασαν στο χωριό 50 οπλισμένοι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι μετέφεραν τους κατοίκους του χωριού στη Λουρουτζίνα και από τότε το χωριό είναι εγκαταλειμμένο...Σήμερα το ερειπωμένο αυτό χωριο παραμένει εκεί για να μην ξεχνούν κάποιοι , για να ξύνει πληγές σε άλλους , για να προσφέρει υλικό στους ρομαντικούς φωτογράφους , σαν ενδιαφέρον σκηνικό για διαφορες ταινιές που έχουν γυριστεί εκέι ακόμα και σαν χώρος για ανεπίσημα πάρτυ, όπως λενε κάποιο και από ότι καταδεικνύουν τα σημάδια στον χώρο. Κάποια κτήρια παραμένουν όρθια και εντυπωσιακά όπως το σχολείο και τα ερείπια του εντυπωσιακού κτίσματος της εκκλησίας του Αγίου Μάμα. Στο χωριό υπάρχει και το εξωκλήσι του Αγίου Σωζομένου καθώς και το ερημητήριο του Αγίου λαξεμένο στον βράχο απέναντι απο το χωριό.

Δεν είμαι σίγουρος τι άλλο θα μπορούσε να ανακαλύψει ο καθένας από εμάς εκεί μέσω των δικών του αισθήσεων! Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει να το επισκεφθείτε  με την πρώτη ευκαιρία και να διαπιστώσετε όλα τα παραπάνω από μόνοι σας.

 Καλή σας περιδιάβαση


Πηγές

#nisoskypros #cyprus #sozomenos #agios #abandoned #villages #ruins #church

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παροιμίες που τον τόπον μας

Παροιμίες που τον τόπον μας έχουμεν πολλές Δαμέ εννα γράψω κάποιες που ξέρω ή που ήβρα ποτζιή ποδά. Αν θέλετε βαρτε τζιε εσείς τες δικές σας πουκάτω να τις πολλύνουμεν εννα προσπαθήσω να γράφω τζιε τι σημαίνει η καθεμιά τους. Αν έσιετε αντίρρηση μεν σαλαβατάτε πέτε μας την δική σας την ερμηνέιαν τζιε αν εσιετε δίτζιον να την σάσουμεν. Ατε τζιε επειδή "τα πολλά λόγια εν φτώσια" τζιε "το γοργον τζιε χάριν έσηι" αντακώννω να τις γραφω... απου πονέι πάει στον γιατρόν τζιαι απού διψά πάει στην βρύσιν αυτός που έχει το πρόβλημα πρέπει να ψάξει για την λύση απ' όσιη γέιτον έσηι σσιον τζι' απ' όσιη σσιόν τζιμάτε η αξία του να έχει κάποιος καλούς γέιτονες αθκιασερός παπάς θάφκει τζιαι τους ζωντανούς "αργία μήτηρ , πάσις κακίας" δλδ αυτός που δεν έχει κάτι να ασχολήθεί κάνει πράγματα ζημιογόνα η ανώφελα. άκουε πολλά τζιε πίστεφκε λλία μας καλεί να ακούμε αλλά να μην είμαστε ευκολόπιστοι Τζιαμέ που ακούεις πολλά σταφύλια πέρ

Στρουθκιά με τα αυγά

Στρουθκιά , στρουφκιά     στρουθούθκια ή τσακρίθκια , σιληνή , ( Silene vulgaris ). Επίσης στην Ελλάδα έχει πολλές ονομασίες, όπως στρουθούλα, στρουθόνι, φουσκούδι στη Λήμνο και στη Μάνη, κουκάκι στη Ζάκυνθο, στρουφούλι, στριφ(τ)ούλι, αγριοπάπουλο και κτύπαλο στην Κρήτη   (πληροφ.   http :// bit . ly / strouthkia   ) Όπως και να το πούμε η συνταγή απλή και νόστιμη. Μαζεύουμε τα χόρτα μας από τον κάμπο και τα πλένουμε καλά. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για μερικά λεπτά να μαραθουν και προσθέτουμε αυγά. Τα αφήνουμε λίγα λεπτά να ψηθούν και ανακατεύουμε και όταν γίνει σαν ομελέτα ανακατέυουμε να σπάσει σε μεγάλα κομμάτια. Λίγο αλάτι και καλή όρεξη. Tip: Όχι πολύ ψήσιμο. #cyprus #nisoskypros