Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυπριακά χωριά οδεύουν προς τον αφανισμό
Πολλά χωριά κινδυνέυουν να σβήσουν σε ολόκληρο το  νησί λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του πληθυσμού τους.
Η αστυφιλία αλλά και η έλλειψη κινήτρων οδηγεί τους Κυπρίους και ειδικά τους νέους να μετακινούνται προς τα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα πολλά χωριά να κινδυνέυουν να διαγραφούν ολοκληρωτικά από τον χάρτη.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Στατιστικής υπηρεσίας το 2011 είναι αποκαρδιωτικά.

Συγκεκριμένα η έρευνα έχει δείξει ότι 120 χωριά σε όλες τις επαρχίες έχουν σήμερα πληθυσμό κάτω των 100 κατοίκων.
Συγκεκριμένα τα χωριά αυτά είναι τα εξής     

Βίκλα1
Βρέτσια1
Μούσερε2
Φάλεια2
Σαραμά2
Μελάνδρα2
Ευρέτου3
Πάνω Κουτραφάς4
Λουκρούνου4
Κάτω Κιβίδες5
Απλάντα6
Κισσούσα6
Κούρδακα7
Άγιος Ισίδωρος7
Πραστιό Πάφου8
Αληθινού9
Μανσούρα9
Σουσκιού10
Λουρουκίνα11
Άγιος Σωζόμενος11
Σκουριώτισσα (Φουκάσα)11
Κιδάσι11
Φικάρδου12
Λαζανιάς13
Μηλιά Πάφου14
Πάνω Ζώδεια15
Κάτω Κουτραφάς17
Μυλικούρι17
Φιλούσα Κελοκεδάρων17
Αναδιού17
Μελάδεια17
Λιβάδια Λευκωσίας18
Κλωνάρι18
Μαμούνταλη18
Κούρδαλη19
Μοσφίλι20
Ακαπνού20
Παλαιόμυλος20
Πάνω Πύργος22
Ακουρσός22
Δελίκηπος23
Πραιτώρι23
Καταλιόντας24
Αρμίνου24
Τρεις Ελιές25
Άγιος Γεώργιος Καυκάλλου26
Αγία Ειρήνη Λευκωσίας27
Κουκά27
Λάγεια28
Άγιος Ιωάννης Πάφου29
Μέσανα31
Φιλούσα Χρυσοχούς31
Καραμούλληδες33
Καπηλειό34
Ανδρολίκου34
Ποταμιού36
Τέρα36
Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων37
Βάβλα39
Κοιλίνεια39
Κάτω Αρόδες39
Σανίδα42
Πάνω Aρχιμανδρίτα43
Σαράντι44
Καμινάρια44
Ελεδιό44
Πάνω Ακουρδάλεια44
Πλατανίστεια45
Λόφου46
Άγιος Θεόδωρος Σολέας49
Αράπ Αχμέτ Πασιά50
Μενόγεια50
Τσερκέζοι50
Άγιος Θωμάς50
Κάτω Μύλος50
Νέα Δήμματα50
Λεμώνα51
Μαμώνια51
Άγιος Δημήτριος54
Θρινιά55
Φασούλα Πάφου56
Σταυροκόννου56
Γαλαταριά56
Πελαθούσα57
Μελίνη59
Άγιοι Ηλιόφωτοι60
Ασπρογιά60
Αξύλου61
Άγιος Νικόλαος Πάφου61
Σοφτάδες62
Ποταμίτισσα62
Πενταλιά63
Τσακίστρα64
Αλέκτορα64
Μαλιά64
Τραχυπέδουλα64
Άγιος Θεόδωρος Λεμεσού65
Κάτω Ακουρδάλεια65
Σκούλλη65
Άλωνα67
Λάσα67
Γεράσα69
Παχύαμμος70
Κυνούσα71
Βάσα Κελλακίου73
Γερακιές75
Κέδαρες80
Βαβατσινιά81
Άγιος Κασσιανός82
Χόλη83
Λαγουδερά84
Άγιος Μάμας85
Κρίτου Μαρόττου85
Κρίτου Τέρα86
Απλίκι87
Λεμίθου88
Μηλιού89
Φτερικούδι90
Άγιος Δημητριανός91
Καμπί97


Η επαρχία με τα περισσότερα χωριά στην λίστα είναι η Παφος ενώ στην άλλη πλευρά της λίστας με τις μεγαλυτερες πληθυσμιακά περιοχές έχουμε τους 5 μεγάλους αστικους δήμους με μεγαλύτερο τον δημο Λεμεσού στην πρώτη θέση και μετά τον δήμο Στροβόλου τον δήμο Λευκωσίας, Λάρνακας και τέλος τον Δήμο Πάφου.

Πάντως εάν η τάση αυτή συνεχιστεί και δεν υπάρξουν σημαντικά κινητρα τα οποία να αποτρέψουν ειδικά τους νέους από το να εγκαταλείπουν τα χωριά για και να μετακινούνται προς στις πόλεις πολύ σύντομα πολλά από αυτά τα χωριά θα εξαφανιστουν.

Γνωρίζουμε σίγουρα πόσο χαλαρωτικό και πιο υγιείνό είναι να ζεί κάποιος στην επαρχία παρά στο αγχώδες και ανθυγιεινό περιβάλλον των πόλεων, Πέρα από αυτό πολλά από αυτά τα χωριά κουβαλούν ιστορία αιώνων , ήθη και έθιμα τα οποία θα σβήσουν και αυτά μαζί με τους τελευταίους κατοίκους αν δεν υπάρξουν νέοι κάτοικοι οι οποίοι θα αναλάβουν να γίνουν οι συνεχιστές της παράδοσης.

Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε πέρα από την ενημέρωση για το πρόβλημα είναι να δώσουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να αναδείξουμε αυτά τα χωριά και την αξία τους μέσα από τις εξορμήσεις μας και να δελεάσουμε ίσως κάποιους να επιστρέψουν πίσω στην επαρχία που τόσο μας έχει ... και την έχουμε ανάγκη

Καλή σας περιδιάβαση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άγιος Σωζόμενος, Το... στοιχειωμένο χωριό

Λίγα χιλιόμετρα από την Λευκωσία , βόρεια από το Δάλι μεταξύ του Γερίου και της Ποταμιάς βρίσκεται το χωριό Άγιος Σωζόμενος. Χάρτης στο Google Maps Η μητέρα μου γεννήθηκε στα Λύμπια και θυμούμαι όταν μικρός πηγαίναμε επίσκεψη στο χωριό περνούσαμε έξω από τον Αγιο Σωζόμενο και η θέα του πάντα μου έφερνε στον νου σκηνές από Άγρια Δύση , ταινίες Western και καομπόυδες. Δεν το είχα δει ποτέ από κοντά μέχρι που πριν λίγα χρόνια ο φωτογραφικός μου φακός με οδήγησε εκεί. Είχα διαβάσει ότι το Τουρκοκυπριακό τότε χωριό είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του μέσα σε μια νύχτα στις «φασαρίες του 63» και από τότε παραμένει έρημο. Η ιστορία όπως καταγράφεται απο κάποιο άρθρο στο αμερικάνικο περιοδικό TIME  μεταφρασμένο στα ελληνικά έχει ώς εξής; Εφτά Ελληνοκύπριοι επιβαίνοντες σε ένα Land Rover πλησίασαν το χωριό. Οι Έλληνες είπαν πως ήθελαν να ξεκινήσουν μια τουρπίνα νερού που εξυπηρετεί ένα χωριό εκεί δίπλα και τους έστησαν ενέδρα οι Τουρκ

Το Γεφύρι Τζελεφού και Το Φράγμα της Αρμίνου

Στην επαρχία Πάφου λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Αγιος Νικόλαος σε μια ειδυλλική τοποθεσία με πλάτανους και έντονη άγρια βλάστηση και ζωή υπάρχει το Μεσαιωνικό γεφύρι του Τζιελεφού.  Το Μεσαιωνικό αυτό πετρινο γεφύρι που είναι και το μεγαλύτερο στην Κύπρο είναι κτισμένο πάνω στον ποταμό Διαρίζο που τροφοδοτά τον φράκτη της Αρμίνου ο οποίος βρίσκεται λίγο πιό κάτω.  Το Γεφύρι χρησιμοποιήτω τα παλαιότερα χρόνια για να συνδέει τα χωριά της δυτικής  όχθης , το Μηλικούρι , τα Βρέτσια και τον Άγιο Ιωάννη με τα χωρια στα Ανατολικά , τον Άγιο Νικολάο τα καμινάρια και τις Τρείς Ελιές Για να φτάσετε στο Γεφύρι του Τζιελεφου από την Λεμεσό πηγαίνετε προς Τριμίκλινη και στριψτε αριστερά αμέσως μετά το μεγάλο φυτώριο στα δεξια και την πεζίνα . Θα περάσετε από τις Κ.Πλατρες και τα Μανδριά και να ακολουθήσετε τις πινακίδες για το Αρσος και μετά για τον Αγιο Νικόλαο.  ΠΡΙΝ φτάσετε στο χωριό στρίψετε δεξιά προς τον κατασκηνωτικό χώρο (βλ. χάρτη) 

Παροιμίες που τον τόπον μας

Παροιμίες που τον τόπον μας έχουμεν πολλές Δαμέ εννα γράψω κάποιες που ξέρω ή που ήβρα ποτζιή ποδά. Αν θέλετε βαρτε τζιε εσείς τες δικές σας πουκάτω να τις πολλύνουμεν εννα προσπαθήσω να γράφω τζιε τι σημαίνει η καθεμιά τους. Αν έσιετε αντίρρηση μεν σαλαβατάτε πέτε μας την δική σας την ερμηνέιαν τζιε αν εσιετε δίτζιον να την σάσουμεν. Ατε τζιε επειδή "τα πολλά λόγια εν φτώσια" τζιε "το γοργον τζιε χάριν έσηι" αντακώννω να τις γραφω... απου πονέι πάει στον γιατρόν τζιαι απού διψά πάει στην βρύσιν αυτός που έχει το πρόβλημα πρέπει να ψάξει για την λύση απ' όσιη γέιτον έσηι σσιον τζι' απ' όσιη σσιόν τζιμάτε η αξία του να έχει κάποιος καλούς γέιτονες αθκιασερός παπάς θάφκει τζιαι τους ζωντανούς "αργία μήτηρ , πάσις κακίας" δλδ αυτός που δεν έχει κάτι να ασχολήθεί κάνει πράγματα ζημιογόνα η ανώφελα. άκουε πολλά τζιε πίστεφκε λλία μας καλεί να ακούμε αλλά να μην είμαστε ευκολόπιστοι Τζιαμέ που ακούεις πολλά σταφύλια πέρ