Radio NisosKypros

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Αγγινάρες με Μπιζέλι



Αγγινάρες με Μπιζέλι ( Χορτοφαγικό) 


αγγινάρες με μπιζέλι

Οι αγγινάρες είναι ένα πολύ παραδοσιακό και υγιεινό πιάτο. Παλαιότερα σε κάθε κυπριακή αυλή και χωράφι θα υπήρχε σε μια γωνιά τουλάχιστον μια αγγινάρα. Η αγγινάρα τρώγεται ωμή με λεμονάκι και αλάτι σαν μεζές αλλά και μαγειρεμένη βραστή , αυγολέμονο , γιαχνί κοκ.

 Η δική μου εκδοχή είναι χορτοφαγική, ή αν προτιμάτε νηστίσιμη και ψημένη στον φούρνο αντί στην κατσαρόλα. Είναι εξαιρετικά νόστιμη και θρεπτική! Δοκιμάστε την συνταγή και για οποιαδήποτε απορία ή σχόλιο μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.



Υλικά: 10 αγγινάρες , 1 κιλό μπιζέλι, 3 μεγάλα κρεμμύδια, 3 Πατάτες μέτριες , 2 καρότα, 1/2 μάτσα σέλινο,,  1 κουταλιά πάστα ντομάτα, 1-2 Φλυντζάνια  νερό , ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, πιπέρι.




Καθαρίζετε καλά τις αγγινάρες και τις πατάτες. Πλένετε καλά και τα βάζετε σε ένα ταψί. Προσθέτετε το μπιζέλι το κρεμμύδι τα καρρότα και τα σέλινα. 

Τα ρίχνετε όλα στο ταψί και προσθέτετε μια κουταλία πάστα ντομάτας διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό λίγο αλάτι , πιπέρι , και 1-2 Φλυντζάνια νερό.


Ψήνετε καλά σκεπασμένο σε χαμηλό φούρνο ( 180 - 200 ) για 1 .ωρα περίπου προσέχοντας να μην εξατμιστούν όλα τα υγρά και ανακατέυοντας 1 - 2 φορές στα ενδιάμεσα μέχρι να τραβήσει τα ζουμιά και να δέσει.

Ξεσκεπάστε και αφήστε το για λίγο ανοιχτό στο φούρνο να "δεσει"και να κοκκινησει

Σερβίρεται σαν κύριο πιάτο η σαν συνοδευτικός μεζές






Tips - Μικρές Συμβουλές

* οι αγγινάρες όταν καθαριστουν να μπουν σε κρύο νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν . Επισης με το λεμονι θα κρατήσουν παραπανω στο ψήσιμο χωρίς να λιώσουν.
* Μπορείτε να προσθέσετε λίγο κρασί αν θέλετε για περισσότερη γευση.
* Προσοχή με το αλάτι , όχι πολύ, γιατί συνήθως η πάστα ντομάτας είναι αρκετά αλμυρή.


και ...

Καλή σας όρεξη

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άγιος Σωζόμενος, Το... στοιχειωμένο χωριό

Λίγα χιλιόμετρα από την Λευκωσία , βόρεια από το Δάλι μεταξύ του Γερίου και της Ποταμιάς βρίσκεται το χωριό Άγιος Σωζόμενος. Χ...