Radio NisosKypros

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Άγιος Σωζόμενος, Το... στοιχειωμένο χωριό




Λίγα χιλιόμετρα από την Λευκωσία , βόρεια από το Δάλι μεταξύ του Γερίου και της Ποταμιάς βρίσκεται το χωριό Άγιος Σωζόμενος. Χάρτης στο Google Maps

Η μητέρα μου γεννήθηκε στα Λύμπια και θυμούμαι όταν μικρός πηγαίναμε επίσκεψη στο χωριό περνούσαμε έξω από τον Αγιο Σωζόμενο και η θέα του πάντα μου έφερνε στον νου σκηνές από Άγρια Δύση , ταινίες Western και καομπόυδες.



Δεν το είχα δει ποτέ από κοντά μέχρι που πριν λίγα χρόνια ο φωτογραφικός μου φακός με οδήγησε εκεί.

Είχα διαβάσει ότι το Τουρκοκυπριακό τότε χωριό είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του μέσα σε μια νύχτα στις «φασαρίες του 63» και από τότε παραμένει έρημο.
Η ιστορία όπως καταγράφεται απο κάποιο άρθρο στο αμερικάνικο περιοδικό TIME  μεταφρασμένο στα ελληνικά έχει ώς εξής;




Εφτά Ελληνοκύπριοι επιβαίνοντες σε ένα Land Rover πλησίασαν το χωριό. Οι Έλληνες είπαν πως ήθελαν να ξεκινήσουν μια τουρπίνα νερού που εξυπηρετεί ένα χωριό εκεί δίπλα και τους έστησαν ενέδρα οι Τουρκοκύπριοι. Οι δε Τουρκοκύπριοι είπαν πως οι επιβαίνοντες στο Land Rover Ελληνοκύπριοι άνοιξαν πυρ ενάντιων Τουρκοκύπριων βοσκών. Όπως και αν ξεκίνησε η “φάση” το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν δύο επιβαίνοντες στο Land Rover και να πληγωθούν άλλοι δύο πριν καταφέρουν να απομακρυνθούν από το χωριό. 

Δεν άργησαν όμως να επιστρέψουν αυτή τη φορά με ενισχύσεις από τα γύρω χωριά. Περικύκλωσαν το χωριό και
 έγινε μάχη με αρκετές απώλειες και από τις δύο πλευρές...

Διαβάστε την συνέχεια...




Μετά τη μάχη και την άφιξη ειρηνευτών έφτασαν στο χωριό 50 οπλισμένοι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι μετέφεραν τους κατοίκους του χωριού στη Λουρουτζίνα και από τότε το χωριό είναι εγκαταλειμμένο...



Σήμερα το ερειπωμένο αυτό χωριο παραμένει εκεί για να μην ξεχνούν κάποιοι , για να ξύνει πληγές σε άλλους , για να προσφέρει υλικό στους ρομαντικούς φωτογράφους , σαν ενδιαφέρον σκηνικό για διαφορες ταινιές που έχουν γυριστεί εκέι ακόμα και σαν χώρος για ανεπίσημα πάρτυ, όπως λενε κάποιο και από ότι καταδεικνύουν τα σημάδια στον χώρο. Κάποια κτήρια παραμένουν όρθια και εντυπωσιακά όπως το σχολείο και τα ερείπια του εντυπωσιακού κτίσματος της εκκλησίας του Αγίου Μάμα. Στο χωριό υπάρχει και το εξωκλήσι του Αγίου Σωζομένου καθώς και το ερημητήριο του Αγίου λαξεμένο στον βράχο απέναντι απο το χωριό.

Δεν είμαι σίγουρος τι άλλο θα μπορούσε να ανακαλύψει ο καθένας από εμάς εκεί μέσω των δικών του αισθήσεων! Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει να το επισκεφθείτε  με την πρώτη ευκαιρία και να διαπιστώσετε όλα τα παραπάνω από μόνοι σας.

 Καλή σας περιδιάβαση


Πηγές

























#nisoskypros #cyprus #sozomenos #agios #abandoned #villages #ruins #church

4 σχόλια:

Άγιος Σωζόμενος, Το... στοιχειωμένο χωριό

Λίγα χιλιόμετρα από την Λευκωσία , βόρεια από το Δάλι μεταξύ του Γερίου και της Ποταμιάς βρίσκεται το χωριό Άγιος Σωζόμενος. Χ...